9 tény Katar egyedülálló kultúrájáról, amely a világ többi részét összezavarja

A közel-keleti országok vonzzák a figyelmünket, akár a tájaik, akár a nyugati életmódtól eltérő kultúrájuk miatt. Ezeken a helyeken fantasztikus szokások és néhány különleges etikettszabály van. Katar, a Szaúd-Arábiával szomszédos kis ország tökéletes példa erre.

Ha fontolgatod, hogy oda utazol, mindenképp nézd meg ezt listát a szokásaikról és a kultúrájukról.

A férfiak másképp köszönnek.

A legtöbb helyen a férfiak csak kézfogással köszönnek, de a katariak ennél tovább mennek. A férfiak a kölcsönös tisztelet jeleként üdvözléskor megérintik egymás orrhegyét. Ez azt mutatja, hogy mindketten egy szinten állnak, és egyikük sem felsőbbrendű a másiknál. Ha tehát katari emberrel találkozik, várja meg, hogy az illető először kezet nyújtson. Vagy az orrát.

“Hogy érzed magad?”

Ez jó módja a beszélgetés megkezdésének egy katari emberrel. Bár egyesek közülünk kísértést érezhetnek arra, hogy rögtön a lényegre térjenek, Katarban bármilyen beszélgetés megkezdése előtt – legyen szó állásinterjúról vagy üzleti találkozóról – udvariasan érdeklődni kell a beszélgetőpartner állapotáról. Nem kell részleteket kérdeznie, de fontos, hogy érdeklődést mutasson. Az, aki a kérdést feltette, ugyanezt a kérdést fogja visszakapni. Ez a kezdeti beszélgetés a vártnál tovább tarthat.

Legyen óvatos a fényképezéskor

Manapság már megszoktuk, hogy az emberek mindent lefényképeznek és filmeznek. Katarban az embereknek először engedélyt kell kérniük, ha valamit le akarnak fényképezni. Vallási helyekről, bevásárlóközpontokról, a repülőtér nagy területeiről, katonai létesítményekről, építkezésekről, ipari zónákról és kormányzati létesítményekről beszélünk. A nyilvános helyen történő fényképezés szabálysértésnek számít, és ha nem tartja be a törvényt, akkor meg kell fizetnie a következményeket.

Kerülje a cipőtalpak mutogatását

A legapróbb részletek is különbséget jelentenek. Egy másik kulturális tény, amit érdemes tudni, hogy a cipőtalp mutogatása rosszalló. Számukra a cipő a láb meghosszabbítása, az egyik legpiszkosabb testrész. A katariak számára tehát tiszteletlenségnek számít, ha gondatlanul felfedik őket.

A párok külön szobában alszanak.

Ha Katarba utazik a párjával, van néhány szokás, amit tiszteletben kell tartania. Egészen a közelmúltig a nem házas pároknak tilos volt egy szállodai szobán osztozniuk. Ez a szabály azonban mostanra rugalmasabbá vált a külföldiek számára, de a katariakra továbbra is érvényes.

Nagyon szigorúak az öltözködési szokásaikat illetően.

A nyugati országokban az embereknek nem kell aggódniuk semmilyen különleges öltözködési szabályok miatt. Ezzel szemben a katariak nem rendelkeznek ugyanezzel a szabadsággal, mivel szabályozzák, hogy a lakosok és a látogatók mit viselhetnek és mit nem, még az egész évben tartó magas hőmérséklet mellett is.

Nyugaton az emberek általában rövidnadrágot vagy miniszoknyát viselnek, míg Katarban a konzervatívabb öltözködés a norma. A hagyományos öltöny mellett a férfiak is viselhetnek öltönynadrágot vagy inget nyilvánosan. A nőknek olyan darabokat kell viselniük, amely eltakarja a vállukat, a karjukat és a térdüket, amikor az utcán vannak. Ez azonban szükségtelen, ha szállodákban vagy privát klubokban tartózkodnak.

Az étkezésre is vannak szabályok.

Katarban a jó modor azt diktálja, hogy a másokkal egy tányérból való evés nagyszerű interakció. Egy másik üdvözlő gesztus, ha valaki a kezével teszi az ételt a tányérjára. Ezen kívül az ételt általában kézzel eszik, bár ez háztartásonként eltérő lehet. Arra azonban érdemes nagyon odafigyelni, hogy melyik kezünket használjuk: evésre csak a jobb kezünket használjuk, a bal kéz ugyanis nem számít higiénikusnak. Érdekes, ugye?

A fűszeres tea a katariak kedvenc itala.

Ahogy mi a nap folyamán megiszunk egy-két csésze kávét, úgy ők is szívesen fogyasztanak egy csésze (vagy több!) teát egy bárban vagy teaházban. Van egy karak nevű italuk, amelyet indiai és pakisztáni emigránsok vezettek be Katarban az 1950-es években. A hagyományos katari változatban ez egy olyan ital, amely teát, tejet, vizet, cukrot és kardamomot, de tartalmazhat fahéjat, szegfűszeget vagy gyömbért is. Finomnak hangzik.

Souq Waqif, Doha, Qatar, Middle East

Ez az ital bizonyítja, hogy egy ország kultúrája idővel változhat. Bár az ital nem Katarban született, a lakosok már a bevezetésekor beleszerettek, olyannyira, hogy őrület lett belőle. Amellett, hogy ízletes, zamatos, valamint könnyen és olcsón elkészíthető, fűszerei jótékony hatással vannak az egészségre.

Mindazonáltal a kávé is népszerű.

Arábia nagy termelőjeként a kávé jelen van Katar kultúrájában, és része a nemzeti folklórnak. Kezdjük azzal, hogy a vendégszeretet szimbóluma, a vendégek üdvözlésének jeleként szolgálják fel. Szokás a kávét egy kis, fogantyú nélküli fémcsészében felszolgálni, amelyet sértésnek tartanak, ha csordultig töltik. Emiatt legfeljebb 3 negyed csészényi kávét szolgálnak fel. A látogatók kérhetnek többet is, de három csészénél többet inni nem szokás.

Bónusz: Néhány Katarban forgatott film

Ha többet szeretne megtudni Katarról, jó tipp, ha megnézi az ott forgatott filmeket. A Transformers-franchise első filmjében például vannak olyan jelenetek, amelyek egy kicsit bemutatják az országot. Ugyanígy a Fortuna hadművelet is: Ruse de guerre című kémkedős-vígjáték, amelynek főszereplője Jason Statham. Egy részét a fővárosban, Dohában forgatták.