7 trükk, amivel túlélhetjük a legtipikusabb autóval kapcsolatos baleseteket

A természet kiszámíthatatlan, épp ezért sosem tudhatjuk, hogy mi történik velünk mondjuk egy autós utazás során. A borzalmas viharoktól a lavináig tulajdonképpen bármi megtörténhet, és mivel általában váratlanul következnek be, a legtöbben azt sem tudjuk, hogy mit csináljunk egy ilyen életveszélyes helyzetben. Egy volt amerikai tengerészgyalogos ezért úgy döntött, hogy megoszt néhány hasznos trükköt és tanácsot, amivel szinte minden autóval kapcsolatos balesetet megelőzhetünk és/vagy túlélhetünk. A legfontosabb dolog, hogy nyugodtak maradjunk és kövessük ezeket az egyszerű utasításokat.

1 Autóra szakadt elektromos vezeték

Ebben a helyzetben a gumiabroncsok szigetelésként működnek, így a legbiztonságosabb, ha ki sem szállunk az autóból. Nyugodjunk meg, és hívjunk segítséget. Ha mindenképp ki kell szállnunk a gépjárműből, akkor dobjuk a földre a lábunknál található gumiszőnyegeket, és próbáljunk arra lépni. Ezek szintén szigetelésként működnek majd.

Fontos, hogy ne érintsük meg kívülről az autót és vegyünk le magunkról minden olyan ruhát, ami a hosszúsága miatt esetleg elérhetné a talajt. Az autótól 3-4 méterre már a földre lépve is biztonságban vagyunk.

2 Lavina

Egy lavinában a hideg hó jelenti a legnagyobb veszélyt, de ettől még nem jó ötlet járatni az autót annak reményében, hogy ez majd melegen tart. A kipufogóból származó szén-monoxid ugyanis könnyedén bejuthat a gépkocsiba, amitől megfulladhatunk. Ehelyett inkább vegyünk fel minden lehetséges ruhát, lélegezzünk nyugodtan és nyomjuk a dudát annak reményében, hogy a mentésünkre érkezők meghallják a hangját. A hó jó hőszigetelőként működik, ezért egy ideig viszonylag meleg lesz az autóban.

3 Tornádó

Ebben az esetben egy autó korántsem a legjobb rejtekhely. Azonnal szálljunk ki és menjünk a legközelebbi és leghatalmasabb épületbe. Ha nincs ilyen a közelünkben, akkor próbáljunk minél messzebb hajtani a kocsinkkal a tornádótól, miközben a visszapillantóban folyamatosan figyeljük, hogy merre jár. Ha utolérne bennünket, akkor tekerjük le az ablakokat, hogy elkerüljük a törésükből származó sérüléseket, és rejtőzzünk el az autó lábterénél.

4 Hurrikán

A tornádóval ellentétben egy hurrikán esetén célszerű az autóban maradnunk, de csak akkor, ha nincsenek más járművek a közelünkben. Keressünk menekülési útvonalat és ne vezessünk túl gyorsan, ettől ugyanis az autó megcsúszhat és elveszthetjük fölötte az irányítást.

5 Földrengés

Ha egy földrengés idején a kocsinkban ülünk, akkor nem is lehetnénk nagyobb biztonságban. Egy a fontos csupán: maradjunk távol a magas épületektől és fáktól, nehogy ránk omoljon valami. Ha egy parkolóházban tartózkodunk, akkor szálljunk ki az autóból és rejtőzzünk el két autó között.

6 Rablás

Tartsuk mindig zárva az ajtókat és ablakokat. Parkoláskor ügyeljünk rá, hogy elegendő hely legyen az autó előtt és mögött ahhoz, hogy egy esetleges rablás esetén gyorsan elhajthassunk a helyszínről. Sose szálljunk ki az autóból, próbáljunk elmenekülni.

7 Csomagtartóba zárva

Próbáljuk meg kitörni a hátsó lámpákat. A legújabb autómodellek pedig már a csomagtartóból is nyithatók. Ha ez nem lehetséges, akkor keressünk valami kemény tárgyat, amivel megüthetjük az emberrablót, amikor kinyitja a csomagtartót.