6 tudományosan bizonyított tény, miért kezdenek az élettársak hasonlítani egymásra

Bizonyára már te is felfedezted, hogy minél hosszabb ideig van együtt egy pár, annál jobban hasonlítanak egymásra, A legtöbb páros tagjai sok dologban, akár még az arcvonásaikban is hasonlítanak. Vannak olyan párok is, akik úgy néznek ki, mintha testvérek lennének.

Felfigyeltünk erre a különös jelenségre, és utánajártunk, hogy mi lehet ennek az oka.

1. Hasonlóság a szüleinkkel

(Anya – Lánya)

Azt mondják, hogy a férfiak olyan nőt keresnek, aki az édesanyjukra emlékezteti őket. Gyakori, hogy a feleség több dologban is hasonlít az anyósára, mind szokásait és megjelenését tekintve. Tudósok bebizonyították, hogy nemcsak mi hasonlítunk a szüleinkre, de hajlamosak vagyunk olyan párt választani, aki hasonlít az ellenkező nemű szülőnkre. A legfontosabb tényezők a szem- és hajszín, valamint a szüleink életkora. Ha a szüleid nem voltak fiatalok, amikor megszülettél, akkor valószínűleg nálad idősebb társat fogsz keresni.

2. Az együtt töltött évek száma

Egy amerikai pszichológus, Robert Zanjonc egy kutatást végzett, mely során párok esküvői fotóját hasonlította össze egy 25 évvel későbbi fényképpel. A kutatásból kiderült, hogy ha a páros tagjainak egyáltalán nincsenek hasonló arcvonásaik, ez idővel megváltozhat. A legtöbb pár sokkal jobban hasonlított egymásra a 25 éves képeken, mint az esküvői fotón. A pszichológus úgy gondolja, hogy minél boldogabb egy pár, annál könnyebben alakulnak ki hasonló arcvonások.

3. A közös élmények

A párok az életük során megosztják egymással a boldog és a szomorú pillanataikat is. Minden, amin közösen keresztülmennek, befolyásolja a testbeszédüket és az érzelmi állapotukat. A történetük az arcukra van „írva”. Sokszor ugyanazon a helyen alakulnak ki rácaik.

4. Vonzódunk azokhoz az emberekhez, akik ránk hasonlítanak

Tanulmányok kimutatták, hogy vonzanak minket azok az emberek, akiknek a megjelenése hasonló a miénkhez. Ha ennyire hasonlóan néztek ki a pároddal, akkor nagy eséllyel a közös gyereketek mindkettőtökre hasonlítani fog. Tudósok szerint így próbáljuk a lehető leghatékonyabban tovább örökíteni a génjeinket.

5. Hasonló immunrendszer

Az immunrendszerünk tükrözi az életvitelünket, beleértve az étkezési szokásainkat, és azt, hogy milyen gyakran sportolunk. Mivel a régóta együtt élő pároknak általában közösen a szokásai, az immunrendszerük is hasonlóvá válik.

6. Tükrözés

Azok a párok, akik egy hullámhosszon vannak, sokszor leutánozzák egymás testbeszédét. Kimutatták, hogy ez olyan kapcsolatokban fordul elő, ahol a felek érzelmi biztonságban és bizalomban élnek együtt. A párok hajlamosak átvenni egymás szokásait házasság után. Például, ha az egyikük abbahagyja a dohányzást és egészségesebb életmódot kezd el folytatni, akkor nagy eséllyel a másik fél is így tesz majd.

Bónusz: A hasonlóságok és különbségek ellenére, a legjobb dolog újra és újra szerelembe esni életed párjával

„A nagyszüleim 60. házassági évfordulója. A nagypapám Alzheimerrel küzd. Nem emlékezett a gyerekeire, az otthonára, semmire. De akármilyen rossz is volt a helyzet, amikor meglátta a nagymamámat mindig azt mondta: „Nézd csak a gyönyörű feleségemet!”.