15+ tény az ókori egyiptomiakról, ami még a történelem tanárokat majd összezavarhatja

Az ókori Egyiptomnak köszönhetjük a papírt, ők voltak akik mumifikálták a fáraókat, és felépítették a titokzatos piramisokat is – ugyanakkor még mindig vannak titkaik, amelyekre nem tudunk magyarázatot adni! Történelmük rendkívül érdekes, talán csak a maják vehetik fel velük a versenyt. A most következő összeállításban 16 olyan érdekességet tanulhattok meg az ókori egyiptomiakról, amelyek még a töri-tanárokat is összezavarhatják.

 • Az ókori Egyiptomban a nők és férfiak teljesen egyenjogúak voltak. Lehetőségük volt a birtokok vezetésére, tulajdonjogra. Úgy öltöztek ahogy szerettek volna, férjet is szabadon választhattak ráadásul az válások és az újra házasodás is elfogadott volt.

 • Ugyanakkor a legtöbb nő így is “csak” feleségként élte életét, sokan ugyanúgy dolgoztak, mint a férfiak – lisztfeldolgozás, sörfőzés és árusítás. A nemeseknek lehetőségük volt a tanulásra, így írnokokká, orvosokká – papnőkké válhattak.

 • A szoptatós dajkákat különleges tisztelet övezte. Ahhoz képest, hogy a korukhoz viszonyítva orvosviláguk előrehaladott volt, a szülésre kevés figyelmet fordítottak. Rengetegen elhunytak szülés közben. Ráadásul a meleg éghajlat miatt úgy hitték, hogy a szoptatás rendkívül fontos, hiszen a tej nem hagyta, hogy kiszáradjanak a babák. Emiatt sok család felfogadott egy szoptatós dajkát.

 • Étrendjük főleg gyümölcsökből és zöldségekből ált. Húst csak a nagyobb ünnepeken fogyasztottak, hiszen az egyébként is gyorsan megromlott a meleg miatt. A sör mindenki számára elérhető volt, de a borok csak a felsőbb osztályok számára. A kókuszokat pedig beimportálták.

 • A piramisokat nem rabszolgák építették, hanem felfogadott munkások, ahogyan ezt a Gíza mellett feltárt sírok is bizonyítják. A kutatások alatt rengeteg csontvázat találtak, valamint kemény fizikai megterhelés nyomait is megállapították rajtuk. Mindemelett a feltárt sír helye is érdekes, hiszen a Fáraók sírhelyei közelében csak megtisztelt embereket temethettek, így ez kizárja azt, hogy rabszolgák lettek volna.
 • Egy másik elmélet is kizárja a rabszolgákat, hiszen populációk nagy része az mezőgazdaságban volt ismeretes. Ráadásul a Nílus talaja csak évi pár hónapi munkát tett lehetővé, így az év nagy részében “szabadságon” voltak. Persze csak akkor, ha a nem vették fel őket a piramisok építésére.

 • Megünnepelték a születésnapokat, de csak a nemes családok körében, és teljesen máshogy, mint azt manapság tesszük. Az ünnepségeket és az évfordulókat a koronázásuk napjához igazították.

 • Igyekeztek titokban tartani neveiket.. A legendák szerint ha valaki tudomást szerzett nevükről, akkor azt gonosz és sötét varázslatokra használhatta. Emiatt a fáraók is inkább az elődjeik nevét vették át.

 • Nagyon féltek attól, hogy nem a szülőföldjükön hunynak majd el. Úgy hitték, hogy csak akkor születnek újra/lelkük akkor lehet szabad, ha a szent földjeiken következik be az elhalálozásuk.

 • Egyes múmiákon találtak aranyfogakat, ami azt jelenti, hogy gyakorolták a fogorvosi szakmát. Ugyanakkor az még nem világos, hogy a protéziseket élve, vagy csak a haláluk után kapták e meg.
 • A személyes higiéniára különös figyelmet fordítottak! Naponta többször is megfürödtek, a szegényebbek a Nílust használták erre a célra. Szappan helyett sót használtak.

 • Az első civilizációk közt voltak, akik alkalmazták a penicillint. Sebeiket dohos kenyérrel kezelték.
 • A tetvek miatt leborotválták a fejüket (mind a férfiak és nők is), és parókákat viseltek. A gazdagabb akár lófarokból készült parókákban is mutatkoztak, arannyal & ezüsttel díszítve, míg a szegényebbeknek be kellet érniük a papirusz-parókákkal.

 • Nem minden egyiptomi engedhette meg meg magának a cipőket. A forró homok és a rovarok ellen így különböző olajokkal védték lábukat. A gazdagok gyakran felfogadtak egy specialistát, aki a pedikűrrel foglalkozott. Akkoriban csak késekkel és reszelőkkel dolgoztak.

 • A családon belüli házasság nagyon elterjedt volt. Eleinte csak dinasztiák fenntartása miatt, hogy megőrizzék a vérvonalak tisztaságát, és leszűkítsék a trónörökösök sorát. A Fáraók gyakran feleségük vették lánytestvérüket, de voltak olyan esetek is, mikor az unokahúgra esett a választás.
 • A kutatások szerint Tutankhamon szülei testvérek voltak, míg maga a Fáraó a féltestvérét, Ankhesenpaaten-t jegyezte el. A párnak két halva-született lánya volt. Mikor Kleopátrára jött a sor, ő a testvérével XIII Ptolemy-vel kötött házasságot, ami három évig tartott!

Forrás