11 íratlan szabály, amit a világ legtöbb étterme alkalmaz

Az éttermek, kávézók látogatása manapság már egyáltalán nem számít egy különleges alkalomnak. Az is gyakori, hogy az emberek itt folytatják az üzleti megbeszéléseiket, ünneplik születésnapjaikat vagy egy régi baráttal találkoznak újra. Hiába látogatják rengetegen és gyakran, a működésük titkai sokak számára ködbe burkolódznak… A most következő kis listán 11 íratlan szabállyal ismerkedhettek meg, amelyeket a világ legtöbb étterme alkalmaz!

Külön számlázás – Ha rendelés előtt nem tisztázzátok, akkor kellemetlenségeket okozhattok a pincéreknek. Időbe telik újra számolni fejenként a fogyasztást.

Nagy tányérok, kis adagok – Látszatra úgy tűnik, hogy nem lesz elég az adag, így nagyobb a valószínűsége, hogy rendelsz még valamit.

Ingyen kenyér – Az éttermek sokkal inkább szeretik a gyakran visszatérő vendégeket, így az ilyen apró-cseprő gesztusokkal igyekeznek a törődés és odafigyelés benyomását kelteni.

Magas árak – Egy fogás ára legalább háromszor több, mint a hozzávalóké; hiszen profitot kell termelniük az adókra, fizetésekre, a hely bérlésére és így tovább..

Egy rendelés két tányérra – Gyakrabban megesik, mint gondolnád, főleg pl. a szülő – gyerek esetében. Az ilyenfajta rendelések ugyanakkor gondokat okozhatnak a konyhában, hiszen az egész tálalásmenetet és adagokat át kell számolni..

Röviddel a zárás előtt nem vesznek fel rendelést – Általánosan ez kb. 15 perccel a záróra előtt történik, mivel a konyhában dolgozók valószínűleg már nekiálltak a takarításnak.

Készpénz > kártya – Az egyik ok, a visszajáró biztosítása; ugyanakkor lehet, hogy a hozzávalók szállításáért az étteremnek szintén készpénzzel kell fizetnie.

Ajánlás kérése a pincértől – Nem minden ételt kóstoltak, ráadásul az egész ízlés kérdése. Ha mégis ajánlatot kérsz, akkor valószínűleg valami olyat fog mondani, ami gyorsan romlik, így minél előbb túl kell adniuk rajta!

Miért tart ilyen sokáig?! – Megesik, hogy egy “egyszerűbb” rendelés elkészítése sokáig tarthat. A szakácsok ugyanis háromszor lassabban dolgoznak, mint ha otthon készülne az étel. A rendelések sorakoznak, de nekik az gyors ételeket kell előnyben részesíteniük.

Ülésrend – Mindenki az ablakmellé/kandalló elé szeretne ülni, senki sem a hátsó sarkot nézi ki magának.. Megesik, hogy a pincérnő figyeli, hogy ki hová ül, hiszen egyes asztalok nagyobbak lehetnek, mint a többi. Előfordulhat, hogy a hatos asztal épp üres, mikor belépsz, de 10 perccel később érkezik egy család, vagy baráti társaság, akiknek pont az lenne a megfelelő hely..

Hogyan készülhet el ilyen gyorsan? – Egyáltalán nem vagyok rá büszke, de nálunk a spagetti rendkívül népszerű volt.. Még reggel kifőztük a tésztát, kiszárítottuk azt, és jeges vízbe tároltuk. Minden rendelésnél kikaptuk belőle az adagra valót, megszórtuk sajttal/szósszal, és csak mikróban melegítettük meg..