10 mítosz és igazság az ételekről, amiről tudnod kellene, ha életben akarsz maradni

Élelmiszereink körül számtalan mítosz kering, hogy közülük melyik fogyasztható és mikor, melyik egészséges vagy betegséget okozó vagy meddig lehet hűtőben tárolni a maradékot.

Akár az evést, akár a főzést tekintjük, éppen ideje tisztázni és helyre tenni több téves információt. Most azt is megtudhatjuk, melyek azok a vélemények, amelyek megállják a helyüket.

1. Semmi baj nem történik, ha megeszed a lejárt szavatosságú ételt

Ez HAMIS: A lejárati dátumok valóban azt a napot jelölik, amikor a termékek elveszítik a megfelelő minőségüket vagy tápértéküket. Ezek alól ritka kivételek a nem romlandó, polcálló kaják és közülük is csak azok, amelyeket megfelelően tartósítottak.

2. Sose olvassz fel fagyasztott ételt szobahőmérsékleten

Ez IGAZ: Ha szobahőmérsékleten olvasztasz fel élelmiszert, tudnod kell, hogy az ételben lévő baktériumok száma 20 percenként megduplázódhat. A legbiztonságosabb módszer a hűtőben való felengedés.

3. Nem biztonságos horpadt konzervdobozból enni

Ez HAMIS: Ha a horpadás nem éles vájat, a forrasztás nem sérült, vagy ha a mélyedés nem a konzerv tetején vagy alján van, akkor nincs probléma. A felpüffedt vagy rozsdás dobozt viszont mindenképp kerüld el.

4. Az alkohol teljes mértékben elpárolog főzés közben

Ez HAMIS: Néhány perces forralás után az alkohol 85%-a még mindig megtalálható. Egyórányi lassú tűzön való melegítés után az alkoholtartalom 25%-ra, három óra főzés után pedig 5%-ra csökken.

5. A maradékokat egy hétig is megőrizhetjük

Ez HAMIS: Három napig tárolhatod az el nem fogyasztott kajákat, nem tovább. Ha biztos vagy benne, hogy ez alatt az idő alatt nem eszed meg a krumplispogácsád, inkább tedd be a fagyasztóba.

6. A tojásokat nem szabad a hűtő ajtajában tárolni

Ez IGAZ: A tojásokat eredeti dobozukban kell tárolni a hűtő polcán, hogy kellően hideg és folyamatos hőmérsékletet biztosíts nekik.

7. Veszélyes műanyag palackokat utántölteni folyadékkal

Ez IGAZ: Ismét használni műanyag üvegeket anélkül, hogy kellően kitisztítottad volna, elég kockázatos. Hogy elkerüld a bakteriális fertőzéseket, mindig mosd ki őket forró vízzel, mosogatószerrel és kefével.

8. Szerencsésebb kihűlni hagyni az ételt, mielőtt beteszed a hűtőbe

Ez IGAZ: Meg kell várnod, hogy a kaja kihűljön, mielőtt berakod a hűtőszekrénybe. Különben a meleg étel hőt fog kiadni a hűtőben, és minden mást felmelegít belül.

9. A teflon rákot okoz

Ez IGAZ ÉS HAMIS IS: A teflon mérgező gázokat bocsájt ki, ha 370 fokra felhevül. Viszont senki nem főz olyan magas hőfokon. Ha ennek ellenére is kételkedsz, a konyhádat tartsd jól szellőzötten főzés közben, és dobd ki a megcsorbult zománcú serpenyőid.

10. Ha olajt teszel a tésztavízbe, megakadályozza, hogy összetapadjon a tészta

Ez HAMIS: A tésztád csak szupercsúszóssá válik, így a szósz majd lepereg róla.