15 titkos tipp a szállodai személyzettől, amit tudnod kell a következő utazásod előtt

Bár a szállodába járás nagyon egyszerűnek és egyértelműnek tűnik, sok trükköt tartogatnak
a tarsolyukban. Nem szeretnénk, ha olvasóink megelégednének egy unalmas szállodai élménnyel. Ezért útnak indultunk, hogy 15 olyan tippet találjunk, amelyek segítségével valóban kényeztetve érezheted magad, és biztos lehetsz benne, hogy jól költötted el a pénzedet.

  • Bármilyen nyíltan panaszkodsz, valószínűleg kedvezményt kapsz. Rájöttem, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel panaszkodnak a régebbi szálláshelyeken, mert őszintén szólva, ott nagyobb a valószínűsége, hogy megkapják. Majdnem mindig 10%-os különbséget kapsz, ha bármilyen problémát adsz a hivatalnoknak az árfolyamoddal kapcsolatban. Olcsóbban eladni a szobát még mindig jobb, mint nem eladni a szállodatulajdonosok szemében.
 • A legjobb módja annak, hogy lemondd a foglalásodat anélkül, hogy felszámolnák, ha a lemondási idő után felhívod a szállodát, és azt mondod, hogy egy későbbi időpontra módosítod. Ezután néhány órán belül hívd vissza (remélhetőleg egy másik ügyintézőt kapva), és a lemondási díjat megkerülik, mert az új időpontra már új lemondási idő érvényes.
 • Néhány évig egy ötcsillagos szállodában dolgoztam. Minden alkalmazottnak külön 1500 dolláros juttatás járt, hogy segítsenek a vendégeknek abban, hogy úgy érezzék, emlékezetes lesz a tartózkodásuk. Egyszer egy vendég elvesztette a Rolexét, és megkérdezte a recepción, hogy nem látták-e. Amikor a vendég elment, a recepciós srác vett neki egy új Rolexet, és a szálloda teljes mértékben megtérítette a költségeit. A vendég nagyon boldog volt, és most már minden évben visszatér ugyanabba a szállodába.

 • Nem te vagy az első, aki meztelenül ül azon a széken.
 • Jelenleg házvezetőnőként dolgozom. Az emberek mindent és mindenkit otthagynak. Elfelejtetted a hajsütővasadat? Valószínűleg van egy. Kell egy töltő? Igen. Játék a gyerekednek? Megkapja. Ha megkérdezed, miközben épp a szobák között vagyunk, vagy takarítunk, szívesen segítünk neked.
 • Több szállodában is dolgoztam már, és elmondhatom, hogy a fogkeféknek szánt poharakat nem mindig mossák el, mivel a takarítók sietnek. Gyakran csak a csap alá tartják őket és leöblítik. Nézd meg, hogy nincs-e rajta ajaklenyomat.

 • Az ágyi poloskák sokkal gyakoribbak, mint gondolnád. A legtöbb szállodának folyamatosan meg küzdenie kell velük. Győződj meg róla, hogy a csomagjaidat/ruháidat ne tedd a padlóra. Ideális esetben a poggyászodat az általuk biztosított fémállványokon tárold, mivel azokra nem másznak fel az ágyi poloskák.
 • Soha nem árt, ha kérsz egy upgrade-et. Feltétlenül említsd meg, ha van valami oka a frissítésnek (születésnap, esküvő stb.), és lehet, hogy különleges meglepetésben lesz részed.
 • A legtöbb független/boutique hotel utálja, hogy díjat kell fizetnie az utazási irodáknak, ami nagyon magas, de szükségük van rá. Így ha közvetlenül őket hívod fel, sokkal jobb ajánlatot adnak, hiszen így több profitot termelnek. Csak nem hirdethetik ezeket az ajánlatokat, mivel ez ellentétes az irodákkal kötött megállapodásukkal.

 • Világszerte számos ötcsillagos luxusszállodában dolgoztam. Megdöbbennél, ha tudnád, milyen minőségű ételek vannak a büfékben. Láttam sárga ételfestéket hozzáadva és “sáfrányos szószként” felcímkézve. Sült tengeri sügér? Ez serpenyőben sült fehér hal, ami “fehér hal” feliratú zacskóból van.
  Az emberek megváltoztatják a dolgok szavatossági idejét, hogy az élelmiszerárak ne emelkedjenek. Megdöbbentő, hogy mennyi fagyasztott élelmiszert árulnak, és azt “frissnek” címkézik! Az À la carte ételek általában sokkal jobb minőségűek!
 • Mint olyan valaki, aki jelenleg egy nagy szállodában dolgozik egy nagyon népszerű városban, talán van némi rálátásom. 1) A paplanos történetek többnyire igazak. Ha tisztának tűnik és nem gyűrött, akkor mosás nélkül marad. Ha látható foltok vannak rajta, akkor eltávolítják. 2) A legtöbbször, ha harmadik félnél foglalsz, a szobatípusod nem garantált (hacsak nem fizetsz többet), szóval ne a recepciós ügyintézőn töltsd ki a mérged.
 • A legtöbb modern tengerjáró hajón nincs elég mentőcsónak. Általánosságban elmondható, hogy a fedélzeten tartózkodók körülbelül kétharmada elfér a csónakokon és a tutajokon, a feltételezések szerint a) a hajó nem fog elsüllyedni, és b) ha mégis, az utasok körülbelül egyharmada úgysem jutna el a csónakokig. Jogi okokból azonban a hajótársaságnak fedezetet kell nyújtania arra az esetre, ha a hajó elsüllyedne.
  Így miután a kikötőhelyek kétharmadát lefoglalták, a maradékot komoly kedvezményekkel kínálják, olyanokkal, amilyeneket a hirdetésekben látni. Ha lefoglalja az egyik ilyen akciós fekvőhelyet, olvassa el az apró betűs részét, és meg fogja tudni, hogy csak akkor jogosult a hajóra, ha nincs olyan utas, aki teljes árú helyet kérne.

 • A legtöbb hajótársaság személyzete nem eléggé képzett ahhoz, hogy kezelni tudjon egy “elhagyott hajó” helyzetet. Káosz lenne, ha ez egy nagy hajón történne. A biztonsági eligazítás, amire önök elmennek, csak színház, és mi még kevésbé akarunk ott lenni, mint önök. A kapitány bónuszokat kap az üzemanyag megtakarításáért, a kikötő korai elhagyása vagy a késői érkezés azt jelenti, hogy a hajó lassabban haladhat és üzemanyagot takaríthat meg, ami több pénzt jelent a kapitánynak.
 • A szállodák néha túlfoglalják a szobákat, jellemzően nyáron még inkább, hiszen akkor van a legforgalmasabb szezon. Számítanak arra, hogy néhányan vagy lemondják a foglalást, vagy nem jönnek el. Mindig jó ötlet az érkezés napján felhívni és megerősíteni a foglalást, különösen, ha késni fogsz.
 • Egy előkelő üdülőhelyen dolgozom, ahol átlagosan 500 dollár egy éjszaka. A szórakoztató részlegen dolgozom. Elmondom, hogy a gyermekfelügyeletünk elég biztonságos, de az egyetlen dolog, hogy MINDIG azt mondjuk, hogy a gyereked jól érezte magát, még akkor is, ha egészen a megérkezésedig sírt.

 • Szerezz egy ingyenes hűtőszekrényt a szobádba. Mondd, hogy orvosi szükségleted van a gyógyszerekre. A HIPAA-törvények értelmében nem tudnak részleteket kipréselni belőled. Ez kisebb moteleknél/hoteleknél nem biztos, hogy működik, de nagyobb szállodáknál/hajókirándulásoknál igen.