10 szépségszabvány, amit már holnaptól kezdve el kellene dobnunk

Mikor még nem létezett a televízió, internet és nem léteztek hírességek, a szépségszabványokat a papír alapú reklámok és a nemesek alkották. Manapság Hollywoodot és a médiát hibáztathatjuk szürreális szépségszabványokért, amelyeket ránk kényszerítenek. De jó látni, hogy sok nő nem hajlandó követni őket, és a saját szabályai szerint éli az életét.

1. Tökéletesen borotvált test

Évtizedek óta emlékeztetik a hölgyeket, hogy borotválniuk kell a hónaljukat, a lábukat és nagyjából minden más területet. Ez most kezd megváltozni!

Janelle Monáe énekesnő szembeszállt a szépségnormákkal, mikor a 2022-es MET-gálára egy futurisztikus ruhában érkezett, borotválatlan hónaljal.

2. Terhességi csíkok

A terhességi csíkok a növekedés és a változás természetes velejárói, de gyakran úgy ábrázolják őket, mint amit el kell rejteni és szégyellni.

Itt az ideje, hogy a növekedés és az erő szimbólumaként ünnepeljük őket. Testünk hihetetlen változásokon megy keresztül, akár a terhesség, a súlygyarapodás vagy -vesztés, akár egyszerűen csak a felnőtté válás miatt – ezek a foltok ennek az átalakulásnak a bizonyítékai. Ahelyett, hogy elrejtenénk, inkább fogadjuk el, mint becsületbeli jelvényt és az utunk emlékét.

3. “Szükség” van a sűrű szemöldökre

A természetesen vastag szemöldökre irányuló trendek a 2020-as években szilárdan megállják a helyüket. De nem minden nő elég szerencsés ahhoz, hogy megkapja azokat a fényes és kifejező íveket. A szépségipar az összes “szemöldök nélküli” hölgy “segítségére” sietett, és olyan sminkszolgáltatásokat népszerűsített, mint a szemöldök laminálása és tetoválása…

Míg egyesek aktívan rajzolnak szemöldökszálakat, mások nem látnak semmi vonzót ebben.

4. Kerek csípő

Több száz, ha nem ezer olyan edzésvideó létezik, amelyek azt állítják, hogy eltüntetik a csípőgörbületet és tökéletes kerek csípőt adnak. Az igazság az, hogy semmilyen edzés nem képes kitölteni ezt a “rést”. Valójában a genetikánk és az alkatunk határozza meg, ami két olyan dolog, amin nem tudunk változtatni.

Ahelyett, hogy egy bizonyos tulajdonságra fókuszálnánk, ne felejtsük el, hogy a csípő a nőiesség és az érzékiség szimbóluma, és minden formában és méretben ünnepelni kell.

5. Manikűr

Sok nő érzi magát nyomás alatt, hogy megcsináltassa a körmeit. Ez a folyamat gyakran idő- és pénzigényes. Ami megdöbbentő, hogy a nők azért döntenek mellette, mert így maguk az ujjak is hosszabbnak tűnnek.

Nem baj, ha az öngondoskodást olyan módon helyezzük előtérbe, amit hitelesnek és önmagunkhoz hűnek érzünk, legyen szó akár a körmök megcsináltatásáról. Végső soron az a legfontosabb, hogy magabiztosnak és kényelmesnek érezzük magunkat a saját bőrünkben.

6. Ránctalan arcok

Azt mondják, hogy a nasolabialis ráncok csúnya, komor kinézetet kölcsönöznek a nőknek, és néhány évet hozzáadnak a korukhoz. Hogy megszabaduljanak az öregedési nyomoktól, sokan pénzt költenek botoxinjekciókra és töltőanyagokra. Mindezek azonban elveszik mindazt, amit a természet a nőknek adott – a természetes szépségüket és egyediségüket.

Cameron Diaz bevallotta, hogy egyszer majdnem elveszítette magát a fiatalság hajszolásában. “Inkább látom az arcom öregedni, mint egy olyan arcot, ami nem az enyém” – osztotta meg rajongóival a színésznő a könyvében, mikor a “szépséginjekciókat” említette.

7. Sima bőr

A képszerkesztő technológia térhódításával a tökéletes bőrről alkotott képünk eltorzult. A Photoshop, a szűrők és az arcszépítő alkalmazások miatt elvárjuk, hogy a képeinken hibátlan bőr jelenjen meg. A valóságban azonban az emberi bőr tele van textúrával, tökéletlenségekkel és egyéni jellemzőkkel.

A Crazy Ex-Girlfriend írója és sztárja, Rachel Bloom nem fél megmutatni a hibáit, és megtörni a tabukat. A forgatási szezon alatt megosztott egy fotót a pattanásairól, mondván, hogy a hektikus időbeosztás és a hormonális csúcsciklusa miatt ámokfutásba kezdtek.

8. Egyenes fogsor

Az, hogy hiányos vagy görbe fogakkal rendelkezünk, teljesen normális és természetes a fogászati anatómiában. Fontos megjegyezni, hogy a fogak minden egyes embernél egyediek, és nincs a tökéletességre vonatkozó szabvány.

Az egyéniség és a sajátosságok elfogadása az önelfogadás és az önbizalom egyik legfontosabb szempontja. A hiányos vagy görbe fogak miatti szégyenérzet vagy a mosoly elrejtése csak fenntartja a társadalmi szépségszabványokat, amelyek irreálisak és károsak.

9. Photoshop

Manapság rengeteg nyomás nehezedik az emberekre amiatt, hogy (photoshoppolt) bálványaink milyen tökéletesen néznek ki. Sminkek és termékek széles választéka áll rendelkezésünkre, amelyek azt ígérik, hogy elfedik és eltüntetik az olyan “szépséghibákat”, mint a striák, a narancsbőr és a bőr “tökéletlenségei”, mint a vitiligo és az anyajegyek.

A Photoshopnak köszönhetően a tökéletes testet egyre kevésbé lehet elérni. Az elmúlt 25 év során a technológia annyira fejletté vált, hogy néha nehéz megállapítani, mikor használták, ami irreális normákat teremt a nők számára.

10. “Visszapattanó” kultúra

A visszapattanó kultúra arra a társadalmi elvárásra utal, hogy az újdonsült anyák gyorsan térjenek vissza a terhesség előtti testükhöz és megjelenésükhöz. Ez az irreális és káros elvárás indokolatlan nyomást gyakorol a nőkre, hogy megjelenésüket a fizikai és érzelmi jólétükkel szemben helyezzék előtérbe, különösen egy olyan időszakban, amikor testük jelentős változásokon megy keresztül.

Minden nő teste egyedi és másképp gyógyul. E mentalitás elhagyása azt jelenti, hogy elismerjük és ünnepeljük a nők terhesség utáni testének szépségét és erejét!