7 ok, hogy miért tegyünk fahéjat az ételekbe

A fahéj egy luxus fűszernek számított a középkori Európában. Az arabok nehézkes szárazföldi útvonalakon szállították és csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják. Napjainkban minden konyhának alapvető kelléke, ráadásul több, mint a sütemények egy finom adalékanyaga, sokat tesz a hibátlan bőröd és a jó közérzeted érdekében.

Oldalunk most összegyűjtötte a fahéj 7 jótékony hatását, szóval senki ne fogja vissza magát és rakjon egy kicsit a reggeli kávéjába.

1. Csökkenti a pattanásokat.


A fahéj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasznosak, ha a pattanások kezeléséről van szó. A fűszer megöli a baktériumokat és gombákat, amik a bőrhibákat okozzák. Ráadásul tele van antioxidánsokkal, ezért megelőzi a gyulladást, amit a zárt pórusok okozhatnak.

2. Lassítja az öregedés jeleit.


A testünkben lévő szabadgyökök hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez, ami ráncok, pigmentáció és fakó bőr kialakulását jelenti elsősorban. Az antioxidánsok lelassítják ezt a folyamatot, mivel megóvják a sejteket a sérülésektől. A fahéj még a kollagén termelődést is elősegítheti, mivel olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek növelik a kollagén szintet.

3. Simábbnak tűnik a bőröd.


A fahéj javítja a keringést, vért és oxigént juttat a bőrbe. Valamint olyan összehúzó anyagot tartalmaz, ami összezsugorítja vagy összehúzza a test szöveteket. A bőröd simábbnak és egyenletesebbnek tűnhet tőle, és javítja az egészségedet.

4. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz.

A gyulladás segít a szervezetnek a vírusok elleni küzdelemben és a szövetkárosodások helyreállításában, de ha a tested a saját szövetei ellen fordul, az veszélyes lehet. Kutatások kimutatták, hogy a fahéjnak gyulladáscsökkentő hatása van és enyhíti a duzzanatokat is.

5. Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.


Egy kutatás szerint, ha minden nap egy kis fahéjat viszel be a szervezetedbe, az segíti a szív egészséges működését. A tanulmányban a patkányok 12 héten keresztül magas zsírtartalmú ételeket fogyasztottak, és azok a patkányok, amelyek az ételek mellett fahéjat is fogyasztottak végül kevesebbet nyomtak, mint a fahéjat nélkülöző példányok. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása könnyen vezethet szívinfarktushoz, ezért, ha minden nap eszünk egy kis fahéjat, segíthet elkerülni a betegséget.

6. Segít a fogyásban.


A fahéjnak magas a rosttartalma, ezért teltségérzetet kelt és kevésbé fogod megkívánni a nassolni valókat. Továbbá gyorsítja az anyagcserédet, mert a testednek több energiába kerül, hogy feldolgozza ezt a fűszert, mint más ételeket.

7. Javítja a memóriát.


A fahéj segíthet az agyunk öregedésének lassításában is és csökkenti az agysejtek oxidatív stresszét. Serkenti az agy memóriáért felelős részét is. Sőt, akár az Alzheimer kórban szenvedő betegek egészségét is javíthatja bizonyos mértékben.

Te szereted a fahéjat? Mi a kedvenc recepted ezzel a fűszerrel?