7 jel, hogy valaki féltékeny rád

Az észrevétlen, vagy mellőzött féltékenység akár toxikus viselkedéssé is erősödhet, ami olyannyira megváltoztathatja egy barátodat, hogy rá sem ismersz majd. A probléma az, hogy a legtöbb ember mélyen elrejti ezeket az érzéseket, ezért nehéz megmondani, hogy féltékenyek, e vagy sem. Szerencsére van néhány módja, hogy ezt kideríthesd.

Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyekből könnyen felismerhetsz egy féltékeny barátot, mielőtt még rosszra fordulnak a dolgok.

1. Sértéssel bókolnak

Egy irigy barát bármit megtesz, hogy a viselkedése támogatónak tűnjön, ezért elhalmoz dicséretekkel. Azonban figyelj oda, hogy mit mond valójában, mert lehet, hogy mégsem a jószándék vezérli. Különösen a passzív-agresszív megnyilvánulásokra kell odafigyelned. Például, ha új állást kapsz, egy féltékeny barát a következőképpen dicsérne meg: „Ez csodálatos, habár elég szokatlan, hogy ilyen kevés tapasztalattal is alkalmaznak valakit, de gratulálok.”

2. Kárörvendően tekintenek a hibáidra

Akár, ha egy régebben elkövetett hibáról van szó, vagy ha most ért téged veszteség, egy irigy barát csak annyit fog mondani, hogy „én megmondtam”. Boldognak és elégedettnek tűnnek, ha elbuksz. Akinek mások sikertelensége örömet okoz, az olyan ember, akit jobb, ha elkerülsz.

3. Kifogásokat keresnek, hogy ne kelljen találkozniuk veled

Ha valaki féltékeny, akkor taszítja őt mások sikere. Emiatt van, hogy egy féltékeny barát gyakran „elfoglalt”, vagy más kifogásokat talál ki, hogy miért nem találkozhat veled. Ennek ellenére észre veheted, hogy másokkal pedig szívesen töltik az idejüket.

4. Pletykálnak rólad

Néha a barátaid észre sem veszik, hogy féltékenyek. Ez kezdődhet azzal, hogy egyre ellenszenvesebbek feléd, főleg, ha elértél valamit, amit ők mindig is szerettek volna. Ezért gyakori, hogy az ilyen „barátok” nem túl jó pletykákat terjesztenek rólad. Élvezik, ha megalázhatnak mások előtt, mivel így jobbnak tűnnek nálad. Ha pedig szembe szállsz egy ilyen emberrel, akkor valószínűleg olyan kifogásokat talál majd ki, hogy „mennyire megváltoztál”, vagy „olyan arrogáns lettél”.

5. Azt mondják, szerencsés vagy

Érthető dolog ezt a kifejezést használni más körülmények között, például, ha megnyersz egy játékot. Viszont, ha olyan sikert értél el, amiért keményen megdolgoztál, akkor ez a kifejezés nagyon lekicsinylő. Ezt soha nem szeretetből mondják, hanem csak féltékenységből, azért, hogy jobban érezzék magukat.

6. Lealacsonyítják a sikereidet

Az irigy emberek azáltal próbálják magukat jobban érezni, hogy téged rossz színben tüntetnek fel. Ha jó híreid vannak, akkor biztosan keresnek majd valamit, amibe beleköthetnek. Például: „Ne ünnepelj, még mindig van néhány vizsgánk az év végéig.”

A másik módja a sikereid lekicsinylésének az, hogy arra hívják fel a figyelmedet, amiben jobbak nálad. Például: „Egyszer sokkal magasabb pontszámot értem el egy nehezebb tantárgyból.”

7. Mindig körülötted akarnak lenni

Vannak olyan féltékeny emberek, akik el akarnak majd kerülni, mások pedig minden pillanatot veled akarnak tölteni. Egy kutatás szerint a féltékenység össze is hozhat embereket, de nem a jó módon. Teljesen más érzés, mint egy igazi baráttal lenni. Ha egy irigy barát követ téged mindenhova, úgy tűnhet, hogy megfigyel téged. Például ha közösségben vagytok, és rápillantasz, akkor hirtelen elkapja majd a tekintetét rólad. Megpróbálják eltanulni a képességeidet, ami akár függőséget is kialakíthat bennük.

Szerinted milyen más jelei vannak egy barát féltékenységének? Írd meg kommentben.