7 áll-leesős, friss felfedezés a szerelemről és a párkapcsolatokról

A tudósok, akik a szerelemmel kapcsolatos kérdésekre keresik a válaszokat, igazán meglepő eredményeket értek el. Számos tévhitet romboltak le, ami megváltoztathatja az eddig alkotott képünket a párkapcsolatokról. Sokszor hasznos tippeket kapunk a kutatóktól, amelyek segítenek rátalálni a szerelemre, vagy megmenteni a kapcsolatunkat a szakítástól.

Listát készítettünk azokról a pszichológiai kutatásokról, amelyek segítségével könnyebben megérthetjük, mi is az a szerelem.

1. Minden az első csóktól függ

Egy kutatás kimutatta, hogy az első csók jó módja lehet, hogy megállapítsuk, mennyire illünk össze az adott személlyel. A csók nagyon fontos része minden hosszútávú kapcsolatnak (különösen a nők szerint).

2. Azok az emberek, akik 25 évnél tovább éltek együtt, elkezdenek a megjelenésükben is hasonlítani egymásra

A Michigani Egyetem kutatása alapján azoknál a párok, akik több mint 25 évet töltöttek együtt, hasonló arcvonások jelennek meg. Ez összeköttetésben áll azzal is, hogy a pár mennyire él együtt boldog életet.

3. Az első szexuális élmény időpontja meghatározó a jövőbeli kapcsolatok tekintetében

A Texasi Egyetem tanulmánya szerint azok, akik 19 éves koruk után élték át első szexuális élményüket, azok nagyobb eséllyel alakítanak ki boldog párkapcsolatot. Továbbá nem valószínű, hogy korán házasodnak majd. Azok, akik később szerezték első szexuális tapasztalataikat, azok a kutatás szerint sokkal megbízhatóbbak a hosszútávú kapcsolatokban. Jobban kezelik a konfliktusokat, és szenvedélyesebbek egy kapcsolatban.

4. A romantikus filmek segítenek megmenteni a házasságot

Egy hároméves tanulmány kimutatta, hogy a válás esélye csökken azoknál a pároknál, akik romantikus filmeket néznek együtt és megvitatják azokat. Az ilyen filmek után a felek jobb rálátást kapnak arra, hogy mi az, amin javíthatnának a kapcsolatukban. Így kevesebb lehet a félreértés és a konfliktus.

5. Egy fotó a párunkról csökkentheti a fájdalmat

Egy új kutatás szerint, már az is fájdalomcsökkentő hatású lehet, hogy a szerelmünk fényképét nézegetjük. A felmérés során olyan nőket vizsgáltak meg, akik több mint 6 hónapja voltak boldog párkapcsolatban. Figyelték a fájdalomszintjüket, miközben képeket mutattak nekik a párjukról, idegenekről és egy székről. A szerelmük fotója pedig valóban csökkentette a fájdalom mértékét.

6. A modern házasságokban fontos az önmegvalósítás

Az Északnyugati Egyetem kutatói a válás legfőbb okait vizsgálták. Az eredmény azt mutatja, hogy amíg régen a házasságban élő emberek megelégedtek a biztonsággal, ma már sokkal nagyobbak az elvárások. Az emberek úgy gondolják, hogy a házasság segít majd beteljesíteni az önmegvalósító törekvéseiket. Ahhoz, hogy ezek tényleg megvalósuljanak, nagyon sok befektetett időre lelki erőre van szükség. Ha ezek nincsnek meg, vagy az egyik fél nem tesz semmilyen erőfeszítést, akkor a másik fél frusztrálttá válik.

7. A magasabb intelligenciával rendelkező férfiaknál kisebb a megcsalás esélye

A Saint Louis Egyetem kutatói megállapították, hogy a magasabb intelligenciával rendelkező férfiak kisebb eséllyel csalják meg párjukat. A felmérés készítői többezer felnőttet és tinédzsert vizsgáltak meg és arra a következtetésre jutottak, hogy az intelligensebb férfiak sokkal jobban értékelik a monogámiát. Nőknél ez azonban nem igaz. Az ő esetükben nem áll összefüggésben az IQ és a hűség.