5 kultikus szimbólum, amelyet eddig teljesen félreértettünk

Ezeknek a szimbólumoknak évezredek óta hatalmas erejük van, pedig nem is mindig azt jelentik, mint amit mi gondolunk róluk. Lehet, hogy a nyakadban lógó medál is misztikus jelentéssel bír.

Utánajártunk a legismertebb szimbólumok jelentéseinek.

A Higiénia edénye

Ez a kígyós kupa igazából Higiénia edénye, egy antik görög istené, aki az egészségért felelős.

A kígyó egyszerre az örök élet és a halál szimbóluma, mert a mérge egyszerre öl és gyógyít. Az edényt pedig padovai gyógyszerészek használták a középkorban.

Uroborosz

Az uroborosz első megjelenése Kr.e. 4200-ra tehető. Gyakori jelkép volt a vallásban, mágiában, alkímiában, mitológiában és a pszichológiában is.

Az uroborosz az élet körforgását jelképezi. Más kultúrákban pedig a kezdet és vég nélküli dolgokat, a yint és yangot vagy a jót és a rosszat.

Dávidcsillag

Ez a szimbólum már Kr.e. 3000-ben is meglehetősen gyakori volt. Indiában a szívcsakra jele volt, a férfi és női egyesülést jelentette.

Yin-Yang

A Yin-Yang az 1-3. században alakult ki a buddhista vallásban. Kínában és Japánban a Yin-Yang minden, ami létezik, az ellentétek folyamatos ütközése, kiegyenlítése. Így tehát nincsen se vég, se győzelem.

Szvasztika

A szimbólum első említése Kr.e. 8000-re tehető. A boldogság, teremtés és jólét jelképe. Az ázsiai és hindu kultúrák a Nap szimbólumának tartották. Az angol nyelvű országokban a 20. században népszerűvé vált a négy L betű kinézete miatt, ahol ezzel a jelentéssel azonosították: Light (Fény), Love (Szerelem), Life (Élet), Luck (Szerencse).

Miután a Náci Németország eltulajdonította ezt a jelképet, rengeteg országban betiltották.